Stockamöllan Swing FEST 2018

Stockamöllan är en otroligt vacker by mitt i Skåne. Sedan Gunhild Carling flyttade dit är där årligen en swing och jazz festival. Då tränger artister, dansare och publik (från hela världen) ihop sig i ett gigantiskt cirkustält och åtnjuter tre dagars festivalstämning. Välkommen du också!
25-26 maj 2018 bjuds du in till en mindre, mer intim och mysigare swing fest i Kulturfabriken i Stockamöllan...

Stockamöllan Swingar loss

Gunhild Carling 
 
 
 
STOCKAMÖLLAN. Initierade jazzkatter, danssugna studenter samt kreti och pleti. Alla vallfärdar de till Stockamöllans swing- och jazzfestival som börjar på fredag.

Som liten fick hon följa med sin far till jazzfestivaler i Danmark. Minnena därifrån är fortfarande starka och utgör något av en förebild när jazzmusikern Gunhild Carling arrangerar sin egen festival i Stockamöllan.
– Det jag vill skapa är det här danska gemytet som försvunnit lite i dag. Jag gillar känslan av musik som flödar ur ett cirkustält omgivet av vacker natur, berättar hon.

Den 17-19 juni kommer byns invånarantal att växa till minst det tredubbla per dag. Gunhild Carling nämner tre för festivalen typiska kategorier besökare.
– Först och främst har vi kreti och pleti, människor som mest vill träffa andra och ta sig en öl. Sedan har vi det initierade jazzfolket, och sist men inte minst alla swingdansande studenter som kommer hit från hela Europa, säger Gunhild Carling.

Inget abstrakt
För att tillfredsställa alla smaker erbjuder festivalen både dans- och lyssnarvänliga scener. Själva musikutbudet har utökats från renodlad swing till att även omfatta jazz.

Men oavsett genre ligger betoningen på det klassiska.
– Det handlar inte om någon abstrakt jazz, utan vi snackar Louis Armstrong, Benny Goodman och Count Basie, säger Gunhild Carling, som själv kommer att uppträda med sitt storband.

"Magisk känsla"
I sedvanlig ordning bjuder festivalen också på några av Europas namnkunnigaste musiker inom traditionell jazz. Bland annat uppträder den Parisbaserade musikern Irakli samt finländaren Antii Sarpila med sina respektive band.

Även riktigt lokala förmågor dyker upp i form av Billinge Underhållningsorkester.
– Kodordet är att "spela svart". Det handlar om att förena aspekter som blues, tajming, melodi och rytm. Resultatet blir en magisk känsla, säger Gunhild Carling.